Πρόταση για την δημιουργία του νέου δημαρχειακού μεγάρου του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

Η

 μελέτη προτείνει τη δημιουργία του νέου δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Σταυρούπολης. Κεντρική ιδέα της μελέτης είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου σε έναν χώρο έτσι ώστε να εξυπηρετεί άμεσα τις ανάγκες των δημοτών. Το οικόπεδο, με  έκταση περίπου 30 στρέματα και σχήμα τριγώνου, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και σε μικρή απόσταση από το υπάρχον δημαρχειακό μέγαρο.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν τα κτίρια των παλαιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου γάλακτος ΑΓΝΟ. Το υπάρχον οικόπεδο δημιουργεί αυστηρά όρια ανάμεσα στο δημόσιο χώρο και την κατοικία  έχοντας καταργήσει τους ενδιάμεσους μεταβατικούς χώρους. Η περιοχή σήμερα δεν στερείται ανοιχτών χώρων αλλά δημοσίων που συγκεντρώνουν : αναψυχή , εμπόριο, πολιτισμό. Η θέση του οικοπέδου εντός του δήμου Σταυρούπολης  είναι κεντροβαρική σε συνάρτηση με  με το νότιο τμήμα του δήμου, όπου συγκεντρώνονται χώροι πολιτισμού και αναψυχής.

  • Συνέχεια

    Σημείο εκκίνησης της μελέτης αποτέλεσε η σχέση των δημοτών με τα κοινά και αντίστροφα, καθώς και έννοιες  όπως ο δημόσιος και δομημένος  χώρος. Βασικός σκοπός ενός δημαρχείου επιβάλλεται να είναι ένα κτίριο το οποίο  εκτός από την άψογη εξυπηρέτηση θα προσφέρει στους δημότες τη σωστή ενημέρωση και τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες της πόλης.

    Η οριοθέτηση των κτιρίων στο οικόπεδο έγινε με βάση τη σωστή ανακατανομή του χώρου. Το ιδιοκτησιακό περιβάλλον του οικοπέδου ήταν το βασικότερο πρόβλημα της μελέτης. Το οικόπεδο ανήκει σε ιδιώτη αλλά στο χωροταξικό σχεδιασμό δηλώνεται σαν υπηρεσίες πόλης ενώ στο δυτικό κομμάτι του οικοπέδου υπάρχουν αυθαίρετες κατοικίες . Η μελέτη προσπάθησε να βρει την κοινή συνιστάμενη. Έτσι, μέρος του οικόπεδου δίνεται στον ιδιώτη για συγκεκριμένη χρήση ( μικρό εμπορικό κέντρο, κατοικίες) και το υπόλοιπο στον δήμο,  κατ’ επέκταση στους δημότες.

    Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία δύο κτιριακών όγκων χωρίς φυσική ένωση καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου.

    Το κτίριο (Α)- το δημαρχιακό μέγαρο, όπου εκτός από τις υπηρεσίες του δήμου (τεχνική υπηρεσία, οικονομικά, αίθουσα δημοτικού συμβούλιου κ.α.)  περιλαμβάνει δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό γυμναστήριο με πισίνα, δημοτικό θέατρο με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για τις δραστηριότητες των δημοτών καθώς και χώρο για τους πολιτικούς γάμους.  Το κτίριο οργανώνεται με βάση την ιεραρχία και τη λειτουργικότητα. Κάθε όροφος περιλαμβάνει ένα ή παραπάνω τμήματα  και η διαρρύθμιση των γραφείων γίνεται με γνώμονα  τη σωστή  χρήση τους.  Στην κεντρική (νότια) όψη του κτιρίου υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα, κάτι το οποίο επιτρέπει άπλετο φυσικό φως στο εσωτερικό, ενώ κάνει το κτίριο να φαίνεται διαμπερές και ανάλαφρο.

    Το κτίριο (Β), που περιλαμβάνει τρία πολυώροφα κτίρια (τεσσάρων ορόφων) για την μετεγκατάσταση των ενοίκων  των αυθαίρετων κτισμάτων   και  τη δημιουργία μικρού εμπορικού κέντρου στο ισόγειο.

    Η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου (Γ), συνδέεται με το υπάρχον πάρκο δίπλα από το οικόπεδο με ένα χαλαρό δεσμό, ο οποίος επιτρέπει την ανεξάρτητη λειτουργία τους χωρίς όμως να αποκλείει και την άμεση επικοινωνία τους.

    Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της μελέτης ήταν η εφαρμογή τεχνικών βιοκλιματικού σχεδιασμού  με διπλό όφελος.

    1. Εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρήματων.
    2.  Δημιουργία άνετου και ευχάριστου περιβάλλοντος  προς τους πολίτες  και τους  εργαζομένους.

     

    Ο προσανατολισμός του κτιρίου έχει καθοριστεί  σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έτσι, υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα στη νότια όψη και μικρά στη βορεινή πλευρά του.

    Το κτίριο έχει την μεγαλύτερη πλευρά του στραμμένη στο νότο. Κάτι τέτοιο προσφέρει τον καλύτερο δυνατό φωτισμό καθ” όλη την διάρκεια του έτους, αλλά και φυσική θέρμανση σε ένα μεγάλο βαθμό τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι οι περσίδες που βρίσκονται μόνιμα στη νότια πλευρά παρέχουν σκιά ικανή για ελεγχόμενο φωτισμό αλλά και αποτρέπουν τις ηλιακές ακτίνες από το να θερμαίνουν το εσωτερικό του κτιρίου. Επισης, οι σταθερές κατακόρυφες περσίδες έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση ενός  μέτρου απο το κέλυφος του κτίριου για τη δημιουργία θερμικής  ζώνης .

    Στη βορεινή πλευρά δεν υπάρχει σύστημα σκίασης, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι ελάχιστη και το χειμώνα κυρίως, επιθυμητή. Το φυσικό αυτό φως είναι δωρεάν, ρυθμιζόμενο μέχρι και σε πολύ μεγάλες εντάσεις ενώ έχει ευεργετικές ιδιότητες στην παραγωγικότητα, μιας και πρόκειται στην ουσία για το φως του ήλιου. Τη νύχτα ο όροφος  φωτίζεται με ηλεκτρικό φωτισμό. Τα κουφώματα του κτιρίου προτείνεται να είναι με υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e) έτσι ώστε να μειώνονται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου και να ανακλάται καλύτερα η ηλιακή ακτινοβολία.

    Στην οροφή του κτιρίου υπάρχει ένα σύστημα από φωτοβολταϊκούς συλλέκτες, οι οποίοι μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια και είναι κεκλιμένοι με γωνία κλίσης 30 μοιρών για να είναι πιο αποτελεσματικοί. Μ” αυτόν τον τρόπο καλύπτεται ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής κατανάλωσης ενός τόσο αποδοτικού κτιρίου και επιπλέον προσφέρει έσοδα από την πώληση του πλεονάζοντος  ηλεκτρικού ρεύματος.  Το νερό της βροχής από το τεράστιο εμβαδόν των δύο στεγών των κτιρίων συλλέγεται και αφού υποστεί μερικό βιολογικό καθαρισμό επαναχρησιμοποιείται για την κάλυψη δευτερευόντων  αναγκών όπως πότισμα κήπων, WC , υαλοπινάκων κλπ.

    Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, γυαλί-ξύλο-μέταλλο-μπετόν είναι σύγχρονα και οικολογικά.  Τα υλικά αυτά εξυπηρετούν τις ιδέες που αναφέρθηκαν πιο πάνω αλλά και μια οπτική ελαφρότητα της όλης κατασκευής παρά το μέγεθος/όγκο της.

    Το νέο κτιριακό μέγαρο του δήμου Σταυρούπολης προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ πολιτείας και πολίτη και τη σχέση δημοσίου κτιρίου και πόλης, την εποχή που φαίνεται να έχει χαθεί η ανάγκη για πολιτική, η εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους της και η ανάμιξη στα κοινά.